Ontknoping Pythagoras Profielwerkstukwedstrijd 2021

Ontknoping Pythagoras Profielwerkstukwedstrijd 2021

Uitslag Pythagoras PWS prijs 2021 is bekend!

 

De ontknoping van de Pythagoras PWS prijs vond dit jaar plaats op vrijdagmiddag 23 april. Tijdens een online bijeenkomst presenteerden de drie finalisten in een video het onderzoek uit zijn/haar profielwerkstuk. De jury spreekt haar bewondering uit voor de video's die deze drie schrijvers in de korte tijd die zij hadden hebben gemaakt. Waar de ene finalist koos voor diepgang in het onderwerp en onderzoek, koos een ander juist om aandacht te besteden aan creatieve presentatie. De overall kwaliteit liep zo weinig uiteen dat ze geen merkbare invloed op de einduitslag hadden.

 

De juryuitslag is als volgt:

1. Femke Voogt: Hoger-dimensionaal boter, kaas en eieren De jury was met name te spreken over de combinatie van wiskundige diepte en een enthousiaste schrijfstijl zette dit werkstuk op de eerste plaats.

2. Daan Hoogcarspel: Deze titel is onwaar Een nieuw fenomeen, voor de jury dan: een werkstuk in de vorm van een leerboek. Daan heeft voor zijn medescholieren een leerboek Logica geschreven. Hij legt uit hoe Propositielogica en Predicatenlogica werken en heeft alles mooi opgeschreven.

3. Casper Madlener: Getallen als sommen van kwadraten Casper heeft uitputtend onderzocht welke natuurlijke getallen als som van twee kwadraten te schrijven zijn en op hoeveel manieren. De jury waardeert het zeer dat Casper zelf bewijzen van alle stellingen probeerde te maken.

 

Na afloop werd door de kijkers gestemd voor een publieksprijs. Ook hier won Femke; meer dan de helft van de publieksstemmen ging naar haar onderzoek.

 

De werkstukken zijn beschikbaar ter inzage onderaan dit artikel.