Vaatwasser vullen

Vaatwasser vullen

Een wiskundige doet de afwas - 10

[OOO]

De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Ze komen allerlei alledaagse problemen tegen. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].

De Van der Torussen genoten net van een heerlijke maaltijd, met als kers op de taart een toetje dat Milli die middag gemaakt had. Maar nu moet Pi de vaatwasser zien in te ruimen. De kinderen renden snel van tafel toen ze klaar waren en Pi kan ze wel terugroepen, maar eerlijk gezegd is dat vandaag niet het gedoe waard. Laat ze maar lekker in de woonkamer spelen.

Pi staart naar de borden, bestek, glazen en bakjes die nog op tafel staan en daarna naar de lege vaatwasser. Vanmiddag heeft Micro deze braaf leeggeruimd, waardoor er nu plek is voor alle vieze vaat van deze maaltijd en van de volgende. Maar, hoe kan Pi de vaatwasser nu het beste inruimen, rekening houdend met het feit dat er nog spullen bij komen maar zonder te weten welke spullen precies en hoeveel?

De vaat staart terug naar Pi. Althans, dat is hoe het voelt. Misschien moet Pi bij het begin beginnen en het probleem wat versimpelen.

Het dilemma is dat je voor het beste resultaat de vaat zo goed mogelijk wilt verdelen over de beschikbare ruimte, maar dat je soms toch de vaatwasser moet laten draaien voordat deze helemaal vol is. Als je begint met alles dicht bij elkaar te zetten, dan kan het zijn dat je voor het aanzetten dingen weer moet herverdelen. Uiteraard wil Pi niets meer verplaatsen dat al in de vaatwasser is gezet. Pi wil er daarom voor zorgen dat na plaatsing van ieder stuk vaat, alles redelijk verspreid staat, zodat de vaatwasser op elk moment kan draaien met een goede verdeling zonder te hoeven herschikken. Tja, hoe kies je dan verstandig waar je elk volgend voorwerp plaatst?

 

Veters vast (Pythagoras 62-5)

 

Maak kennis met de familie Van der Torus (Pythagoras 61-1)
De volle vaatwasser (Pythagoras 61-2)
Hergebruikte handdoek (Pythagoras 61-3)
Juiste yoghurthoeveelheid (Pythagoras 61-4)
Handige halve bananenplakjes (Pythagoras 61-5)
Probaat poetsen (Pythagoras 61-6)
Telkens maar tellen (Pythagoras 62-1)
Fiets foetsie (Pythagoras 62-2)
Veters vast (Pythagoras 62-3)
Vaatwasser vullen
Vaatwasser verder vullen (Pythagoras 62-5)
Vakantie-vaatwasservierkant (Pythagoras 62-6)

 

 

Bekijk oplossing

Documenten

  1. Vaatwasser vullen